Do góry

Dodatki Przepis na:

Łopatka wieprzowa parzona.

Łopatka wieprzowa parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 24330

Dodano:

Odsłon: 3592

Łopatka wieprzowa parzona, idealna do chleba, lub podana z ziemniakami i sosem.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1,2 kg
  • sól 2 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • woda do całkowitego zanurzenia mięsa (około 2 litry)
  • siatka wędliniarska
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łopatka wieprzowa parzona.

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso umieszczamy w siatce wędliniarskiej, zawiązujemy oba końce. W garnku umieszczamy czosnek, sól, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą. Zagotowyjemy wodę i do gotującej wody wkładamy mięso. Obniżamy temperaturę wody do 75 stopni Celsjusza i parzymy do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68 stopni Celsjusza.

  2. Po osiągnięciu 68 stopni Celsjusza mięsa wśrodku, kończymy parzenie.

  3. Możemy grube plastry łopatki polać sosem i podawać z ziemniakami,
    zimna łopatka w plastrach idealna jest z chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń