Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki domowy sposób na przygotowanie smakowego majonezu.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7000
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7000
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5342
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2535
Składniki
Do wysokiego naczynia wbijamy jedno jajko, dodajemy 150g oleju, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodajemy też sok z połówki cytryny, jedną łyżeczkę delikatnej musztardy i sporo liści świeżej bazylii.
Do blendera ręcznego nakładamy końcówkę zwaną żyrafą - to ta blendująca z nożykami na końcu. Ustawiamy blender na najwyższe obroty i około 10 sekund wszystko ze sobą blendujemy do momentu aż powstanie majonez o gęstej konsystencji.
Uwaga! Zbyt krótkie blendowanie spowoduje zbyt rzadki majonez a długie za gęsty więc lepiej robić to etapami jeśli nie mamy pewności ile czasu blendować. Uwaga nr 2. Jeśli majonez jest już gęsty a wciąż pozostają niewmieszane "fragmenty oleju" to najlepiej wymieszać majonez trzepaczką, albo silikonową szpatułką. Wszystko się pięknie wchłonie.