Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki domowy sposób na przygotowanie smakowego majonezu.
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5015
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2570
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 398
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5015
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2570
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 398
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Składniki
Do wysokiego naczynia wbijamy jedno jajko, dodajemy 150g oleju, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodajemy też sok z połówki cytryny, jedną łyżeczkę delikatnej musztardy i sporo liści świeżej bazylii.
Do blendera ręcznego nakładamy końcówkę zwaną żyrafą - to ta blendująca z nożykami na końcu. Ustawiamy blender na najwyższe obroty i około 10 sekund wszystko ze sobą blendujemy do momentu aż powstanie majonez o gęstej konsystencji.
Uwaga! Zbyt krótkie blendowanie spowoduje zbyt rzadki majonez a długie za gęsty więc lepiej robić to etapami jeśli nie mamy pewności ile czasu blendować. Uwaga nr 2. Jeśli majonez jest już gęsty a wciąż pozostają niewmieszane "fragmenty oleju" to najlepiej wymieszać majonez trzepaczką, albo silikonową szpatułką. Wszystko się pięknie wchłonie.