Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nie tak dawno, każda gospodyni sama robiła makaron do rosołu. Ja dobrze pamiętam jak się to odbywało u mojej babci, (przeważnie w niedziele rano) robiło się taki makaron do rosołu. Jak podrosłam sama robiłam taki, a potem nadeszła era makaronu nitki w gotowych paczkach i większość z nas zapomniała jak smakował taki makaron domowy rosołowy.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite.
Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę.
Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy ostrym nożem na nitki.
Po ukrojeniu roztrzepujemy. Makaron domowy gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli przez około 5 minut po zagotowaniu. Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!
Na południu Polski jadało się zarówno makaron z serem na słodko, jak również...
Odsłon: 1696
Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przes...
Odsłon: 5685
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 129
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 46
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 114
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 209
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 129
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 46
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 114
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 209
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite.
Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę.
Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy ostrym nożem na nitki.
Po ukrojeniu roztrzepujemy. Makaron domowy gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli przez około 5 minut po zagotowaniu. Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Dodatki
Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu
Dodatki
Sos czosnkowy
Pasztet z kaczki i kurczaka
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrz...
Odsłon: 194
Domowy smalec
Domowy smalec to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynk...
Odsłon: 177