Do góry

Dodatki Przepis na:

Makaron domowy rosołowy

Makaron domowy rosołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17049

Dodano:

Odsłon: 1250

Jeszcze nie tak dawno, każda gospodyni sama robiła makaron do rosołu. Ja dobrze pamiętam jak się to odbywało u mojej babci, (przeważnie w niedziele rano) robiło się taki makaron do rosołu. Jak podrosłam sama robiłam taki, a potem nadeszła era makaronu nitki w gotowych paczkach i większość z nas zapomniała jak smakował taki makaron domowy rosołowy.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite.

  2. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę.

  3. Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy ostrym nożem na nitki.

  4. Po ukrojeniu roztrzepujemy. Makaron domowy gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli przez około 5 minut po zagotowaniu. Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 lutego 2018 Domowy makaronik to jest TO!!Moja kochana babunia robiła często:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń