Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta gotowana do obiadu to doskonały dodatek do dania głównego. Znajdziesz w niej słodką marchewkę, chrupiący i słony boczek, a także pyszny koperek dodający ziołowego aromatu. Z pewnością będziesz wracać do tego przepisu na dodatki do obiadu, szczególnie wiosną, kiedy młoda kapusta pojawia się na lokalnych targowiskach i bazarkach. Poza tym jest jeszcze jedna jej ważna zaleta. Niesie za sobą dużą zawartość cennych składników odżywczych. Biała kapusta kryje w sobie m.in. witaminy C, K, E, A oraz B6, a także błonnik, potas, żelazo, wapń i magnez.
Jeśli zastanawiasz się, do czego pasuje biała kapusta, to jest ona prawdziwą królową w polskiej kuchni. Wykorzystuje się ją w wielu tradycyjnych potrawach, np. kapuśniaku, bigosie z młodej kapusty czy gołąbkach. Kapusta biała gotowana z kolei świetnie sprawdzi się jako pyszny i sycący dodatek do obiadu. Jej przygotowanie nie jest takie trudne, dlatego poradzi sobie z tym nawet początkujący w kuchni. Tak naprawdę wystarczy poszatkować kapustę, a potem ugotować ją z pozostałymi dodatkami. W tym przepisie wykorzystaliśmy słodką marchewkę i wyrazisty boczek. Dodatek odrobiny octu i cukru sprawia, że smaki świetnie się przenikają. To doskonały przykład na to, że czasem najprostsze składniki i tradycyjne receptury, dają najlepsze efekty.
Białą kapustę gotowaną do obiadu najlepiej podawać na ciepło. Świeżo ugotowana smakuje wyśmienicie, ale możesz ją również odgrzać kolejnego dnia. Wtedy stanie się bardziej wyrazista, a nuty słodko-słone doskonale się ze sobą przegryzą.
Przygotowanie młodej kapusty gotowanej do obiadu jest naprawdę proste, ale kilka praktycznych wskazówek sprawi, że danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Młoda kapusta jest delikatna, lekko słodka i delikatna w smaku. Do tego szybko mięknie i nie potrzebuje długiego gotowania.
Zwróć szczególną uwagę na wybór warzywa. Młoda kapusta powinna mieć jasnozielony kolor. Zewnętrzne liście mogą delikatnie odstawać, ale w środku powinny być dość mocno zbite. Przed szatkowaniem, usuń twarde części głąba. Pozbądź się też zewnętrznych liści. Kapustę pokrój w dość cienkie paski, dzięki temu równomiernie się ugotuje i szybciej przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Możesz też zetrzeć ją na specjalnej krajalnicy do warzyw albo wykorzystać szeroką obieraczkę.
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować kapustę, mamy kilka cennych porad. Przede wszystkim dotyczy to czasu obróbki i dobrania dodatków. Gotując kapustę z marchewką pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością wody. Wystarczy tyle, aby tylko przykryć warzywa. Dzięki temu nie straci swojego smaku i wartości odżywczych. Już na początku warto dodać szczyptę soli, która pozwoli zmięknąć kapuście. Gotuj tak długo, aż kapusta i marchewka zrobią się miękkie. Nie mogą się jednak rozgotować. Najczęściej trwa to około 15-20 minut.
Podsmażenie boczku i cebuli to kluczowy etap. Najlepiej zacząć od wytopienia tłuszczu z boczku na niewielkim ogniu, a dopiero później dorzucić cebulę, aby się zeszkliła, ale nie przypaliła. Cały ten tłuszcz z patelni – razem z podsmażonymi dodatkami – dodaj do białej kapusty gotowanej do obiadu. To właśnie on nadaje potrawie głębi smaku i sprawia, że danie staje się bardziej sycące.
Końcowym etapem gotowania młodej kapusty jest jej doprawianie. Stopniowo dodawaj cukier i ocet spirytusowy, próbując smaku. Całość powinna być delikatnie słodka, ale również kwaśna. Żaden z tych smaków nie powinien dominować. Jeśli nie lubisz ostrego octu, możesz zamienić go na ocet jabłkowy albo sok z cytryny.
Na koniec, tuż przed podaniem kapusty gotowanej, dodaj świeży posiekany koperek. Wprowadzi on lekki i wiosenny charakter. Jeśli masz czas, pozwól kapuście postać godzinę lub dwie – wtedy smaki się przegryzą, a danie będzie jeszcze lepsze.
Jak widzisz, biała kapusta gotowana słodko-kwaśna nie wymaga wielu dodatków. Cukier, ocet, koperek, sól i pieprz zdecydowanie wystarczą do stworzenia klasycznej wersji tego dania. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie przyprawy do kapusty wybrać, aby odkryć na nowo jej smak – możesz użyć tymianku, rozmarynu lub ziół prowansalskich. Wypróbuj też korzenne przyprawy, czyli odrobinę kminku, kolendry albo kardamonu.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 682
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 91
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 682
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 91
Składniki
Umytą młodą kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka i zalej wodą (warzywo powinno być przykryte wodą). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka. Dodaj sól i gotuj do miękkości.
Boczek skrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, dodaj poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną kapustę z marchewką odcedź, dodaj do nich podsmażoną cebulę z boczkiem i tłuszczem. Dopraw całość do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną młodą kapustę możesz serwować na ciepło lub na zimno. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie.