Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny domowy chleb pszenny na drożdżach z ziarnami siemienia i słonecznika, ale można dodać sezam lub piec bez ziaren, jak kto lubi.Przepis jest na dużą blachę lub można uformować 2 małe chlebki.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11390
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7679
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154976
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11390
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7679
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154976
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek dodać drożdże, cukier i trochę ciepłego mleka, rozmieszać drożdże i poczekać kilka minut aż drożdże podrosną. Wlać resztę mleka, wodę, dodać sól, ziarna i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w misce na 20 minut aby ciasto odpoczęło. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na kwadrat i kilka razy złożyć na pół dociskając rękami, po czym uformować prostokąt i przełożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godziny. Kiedy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 40 minut.