Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie kojarzycie popularną przyprawę w płynie Maggi, stworzoną przez Juliusa Maggi. Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Obecnie niestety w sklepowej Maggi lubczyku znajdziemy śladowe ilości. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję z dużą ilością lubczyku. Smak i aromat jest zbliżony do wersji, którą znamy, ale jest delikatniejszy i w 100 procentach naturalny. Jedna łyżeczka przyprawy wzbogaci smak zup, sałatek i sosów.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1148
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 111
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10599
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1148
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 111
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10599
Składniki
Lubczyk i pietruszkę myjemy, osuszamy. Zioła kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do garnka. Do ziół wlewamy 1,5 litra wody. Wsypujemy sól i dodajemy suszone grzybki. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Cukier topimy, aż zrobi się karmel. Do karmelu ostrożnie wlewamy około 200 ml gorącego wywaru z lubczyku. Mieszamy, aż karmel się rozpuści i wlewamy wszystko do garnka z ziołami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanych butelek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.