Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie kojarzycie popularną przyprawę w płynie Maggi, stworzoną przez Juliusa Maggi. Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Obecnie niestety w sklepowej Maggi lubczyku znajdziemy śladowe ilości. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję z dużą ilością lubczyku. Smak i aromat jest zbliżony do wersji, którą znamy, ale jest delikatniejszy i w 100 procentach naturalny. Jedna łyżeczka przyprawy wzbogaci smak zup, sałatek i sosów.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20666
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25464
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4400
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1209
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1338
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20666
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25464
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4400
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1209
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1338
Składniki
Lubczyk i pietruszkę myjemy, osuszamy. Zioła kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do garnka. Do ziół wlewamy 1,5 litra wody. Wsypujemy sól i dodajemy suszone grzybki. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Cukier topimy, aż zrobi się karmel. Do karmelu ostrożnie wlewamy około 200 ml gorącego wywaru z lubczyku. Mieszamy, aż karmel się rozpuści i wlewamy wszystko do garnka z ziołami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanych butelek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.