Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Ocet z nawłoci
  • Dodatki
  • Przepis na

Ocet z nawłoci

08.10.2022 Odsłon: 1761
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Ocet z nawłoci przygotowałam w ramach wspomagania nerek w czyszczeniu organizmu z różnych produktów przemiany materii. I jeszcze w ramach usuwania nadmiaru wody, co pozwala likwidować rozmaite obrzęki. Najpierw zerwałam kwitnące wierzchołki pędów nawłoci kanadyjskiej, które rosną w tu i tam w zakątkach ogrodu, a gdy okazało się, że mam za mało surowca, wybrałam się na dużo bogatsze stanowisko. Tam uzupełniłam zbiory, ścigając się z pszczołami w jesiennym słońcu, bo pszczoły bardzo lubią nawłoć, choć nie jest ona dla nich najlepszym pożytkiem.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1013

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4424

do 30 min 30 min
11
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 280

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 453

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 2771

do 30 min 30 min
4
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38737

do 15 min 15 min
56
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1013

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4424

do 30 min 30 min
11
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 280

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 453

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 2771

do 30 min 30 min
4
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38737

do 15 min 15 min
56
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Ocet z nawłoci
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kwitnące wierzchołki pędów dowolnej nawłoci, moja chyba jest kanadyjska
  • przegotowana woda, ostudzona
  • cukier (lub ewentualnie miód, może nawłociowy?) w ilości 3-4 kopiaste łyżki na każdy litr wody
  • 1-3 jabłka dzikie lub z przydomowego sadu – chodzi o to, żeby były niepryskane
  • opcjonalnie – kawałek matki octowej albo pół szklanki żywego octu w celu ułatwienia startu
Sposób przygotowania:
1

Nawłoć połóż na desce i pokrój z grubsza nierdzewnym nożem, a następnie wsyp do dużego słoja.

2

Ja właśnie na tym etapie stwierdziłam, że mam za mało kwiatów nawłoci, bo materiał roślinny powinien wypełniać słoik w połowie, a mój nie wypełniał. No i dołożyłam bukiecik kwiatków Na zdjęciu widać to, co pokrojone – na spodzie słoika, a bukiecik położyłam na wierzchu. Wkrótce okazało się, że to jednak zbyt dużo.

3

Do słoja dołóż 1-3 umyte i pokrojone niepryskane jabłka. Ich ilość zależy od wielkości słoja. Ogólnie materiał roślinny powinien wypełniać słój mniej więcej w połowie. Jak to wszystko było suche, to wydawało się, że jest w porządku, co widać na zdjęciu powyżej. A poniżej – jabłuszka.

4

Przygotuj na początek syrop z 2 litrów wody i 6-8 kopiastych łyżek cukru (lub ewentualnie miodu, ale moim zdaniem szkoda miodu do produkcji octu, lepiej dodać go później, podczas spożywania gotowego octu). To jest ilość odpowiednia do wstępnego napełnienia słoja o pojemności około 4 litrów, częściowo wypełnionego materiałem roślinnym.

5

W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej wody z cukrem. Nie należy jednak całkiem wypełniać słoja, bo musi zostać trochę miejsca na ewentualną burzliwą fermentację. Wystarczy go wypełnić w około 3/4 – 4/5.

6

Słoik przykryj ręcznikiem papierowym i albo zabezpiecz gumką, albo luźno nałóż zakrętkę. Trzeba odciąć dostęp wszechobecnym muszkom owocowym, ale równocześnie ocet nie powinien być szczelnie zamknięty. Musi mieć choć minimalny dopływ tlenu, bo ocet powstaje w warunkach tlenowych. W odróżnieniu od wina i kiszonek.

7

Raz dziennie lub chociaż co drugi dzień otwórz słoik i przemieszaj zawartość słoja czystą, wyparzoną długą łyżką. Zwłaszcza, jeśli – tak jak ja – przeholujesz z ilością wsadu roślinnego. Podczas mieszania na pewno zauważysz dość obfitą pianę – ona powstaje dlatego, że nawłoć zawiera sporo saponin (czyli takich roślinnych “mydeł”).

8

Trzeba szczególnie chronić taki nastaw przed powstaniem pleśni, bo nieuchronnie wciąż coś wystaje ponad powierzchnię płynu w słoiku. Więc trzeba mieszać i zatapiać, aż wreszcie cząstki roślinne opadną na dno słoja. Jak już nic nie będzie się wynurzać – możesz przestać mieszać. Zostaw wtedy ocet z nawłoci w spokoju, niech sobie spokojnie dojrzewa. Im dłużej, tym lepiej – nie spiesz się. Na pewno kilka tygodni będzie w sam raz.

9

Jest szansa, że po kilku tygodniach na powierzchni octu utworzy się matka octowa. To taki twór o galaretowatej konsystencji, podobny nieco do grzybka kombuczowego. Ale powstanie matki nie jest ani pewne, ani gwarantowane. Dlatego obserwuj ocet, aby nie zepsuć tej struktury, jeśli się pojawi, ale też nie przeżywaj rozczarowania, gdy jej nie będzie. Bo to zawsze jest pół na pół, na dwoje babka wróżyła. A ocet i tak się zrobi.

10

Odcedź ocet od cząstek stałych i wlej do czystego, nieco mniejszego słoja. Znów przykryj go papierowym ręcznikiem i luźno nakrętką, a następnie odstaw do sklarowania i dojrzewania. Ten proces też potrwa kilka tygodni. Nie spiesz się, nie poganiaj. Dobry ocet wymaga czasu.

11

Po sklarowaniu zlej ocet rurką znad osadu, jeśli chcesz uzyskać klarowny płyn (ja tak robię, ale to nie jest wymóg konieczny). Rozlej do butelek, zakręć je lekko i wynieś do spiżarni na etap ewentualnego dofermentowania i dojrzewania. Już na tym etapie ocet z nawłoci można popijać, biorąc łyżeczkę lub najwyżej łyżkę na szklankę wody. Ale będzie lepszy, jeśli jeszcze trochę postoi i dojrzeje w butelkach.

12

Pamiętaj, podczas tworzenia octu nie ma sztywnych ram czasowych. Tu nie da się określić – odtąd dotąd, tyle godzin, dni, tygodni, miesięcy. Tu wszystko jest ruchome i trzeba obserwować ocet, bo to jest żywa istota. Jeśli masz cień wątpliwości, to lepiej daj mu więcej czasu, bo to zawsze wyjdzie na korzyść. Dobry ocet potrzebuje czasu i nie wolno go poganiać. Dla przykładu napiszę, że najlepsze octy (np. słynny balsamico) dojrzewają latami! Więc i Ty nie oczekuj, że dasz radę stworzyć ocet w 3 lub 6 tygodni. Tak się nie da, to nie może się udać. Otocz swój ocet miłością, troską i cierpliwością, a on odwdzięczy Ci się wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. I ta uwaga dotyczy wszystkich domowych octów, a nie tylko nawłociowego.

13

Powodzenia!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki