Do góry

Dodatki Przepis na:

papryki chili z czosnkiem w sosie octowym

papryki chili z czosnkiem w sosie octowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 683

Baaaardzo ostry dodatek do mięs i nie tylko....

Składniki

  • papryki chili 8 szt.
  • głowka swieżego czosnku
  • ocet
  • olej
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
papryki chili z czosnkiem w sosie octowym

Przygotowanie

  1. 1. Obierz czosnek i zsiekaj go jak najdrobniej (nie wyciskaj przez prase bo stracisz efekt)
    2. Papryki opiecz na grillu lub na patelni bez tluszczu (musza byc podpieczone - nie surowe ale tez nie upieczone do konca).
    3. Przekroj papryki wzdluż na cwiartki ale tak zeby trzymaly sie na szypułce (ewentualnie usun gniazda nasienne jezeli nie chcesz zbyt ostrych).

  2. 1. Poćwiartowane papryki ułóż na talerzu.
    2. Posyp je obficie solą.
    3. Przykryj je równomiernie posiekanym czosnkiem.
    4. Obficie skrop calosc octem.
    5. Ponownie posyp solą (im więcej soli tym "mniejszy ogień")
    6. Całość na koniec skrop obficie olejem.
    Rób to w miarę możliwości szybko żeby przystawka była ciepła (od opieczonych papryczek).
    Olej z octem oraz czosnkiem powinien zrobić "specyficzny sos" - moja rodzina zajada się tym sosem zajadając go przez maczanie w nim bagietki albo innego białego pieczywa :)
    Proporcje sosu - octu i oliwy dobierz indywidualnie - zależnie od swoich upodobań - ja robie 3:1
    najlepsze jak jest lekko ciepłe :)
    pozdrawiam wszystkich Wampirów :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń