Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta Makrela Plus

Pasta Makrela Plus

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 30

Pasta z wędzonej makreli i fileta z makreli w sosie pomidorowym z puszki

Składniki

  • 1 nieduża wędzona makrela
  • 1 puszka filetów z makreli w sosie pomidorowym (170 g)
  • 1/2 kostki masła (lub masła roślinnego)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makrelę obieramy z ości, wkładamy do miseczki.
    Dodajemy zawartość konserwy rybnej tj. filety z makreli w sosie pomidorowym.
    Dodajemy 1/2 (lub całą) kostki miękkiego masła.
    Rozgniatamy wszystko widelcem.
    Blendujemy na gładką masę.

  2. Podajemy na kromeczkach pieczywa lub krakersach.
    Wzbogacamy/ozdabiamy: plasterkiem jajka, pokrojonym szczypiorkiem, piórkiem cebulki dymki, kleksem ketchupu lub majonezu, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, rzodkiewką, listkiem sałaty itd - według upodobań, gustu smakowego i estetycznego.
    To rodzaj pasty podstawowej, można ją zrobić z różnych połączeń ryb wędzonych i konserwowych (lub bez konserwowych).
    Można taką "bazową" pastę przechowywać kilka dni w lodówce (dlatego jest na bazie masła, a nie musztardy i majonezu) i codziennie robić w nowych odsłonach...
    Osobiście lubię mieć w lodówce 3-4 rodzaje past podstawowych (jak np. z kurczaka, jajeczna, mięsna) i rano lub wieczorem komponować atrakcyjne i urozmaicone kanapki. Najbardziej lubię pasty na krakersach...
    Dodaję tę podstawową pastę dlatego, że wszystkie jakie tu znalazłam są właściwie już z różnymi dodatkami, do zrobienia i zjedzenia od razu. A ja rano bardzo się spieszę, a lubiąc pięknie wyglądające i różnorodne smakowo kanapki wolę przyrządzać je z past bazowych i ozdabiać tylko na bieżąco tym, na co mi fantazja, smak i zawartość lodówki pozwoli...
    Pierwszy raz wstawiam tu cokolwiek - tak troszkę na szybko, więc żałuję, że nie mam zdjęcia. No, ale ta pasta jest po prostu w mocno pomarańczowym kolorze...
    Wiem, że dla wszystkich przygotowujących posiłki nie jest to nic nowego, ale może warto sobie te "bazy" przypomnieć? Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń