Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z czerwonej soczewicy

Przepis dnia 2019-03-06
Pasta z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2150

Dodano:

Odsłon: 5568

Lekko pikantna pasta na bazie soczewicy, z włoskimi dodatkami, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.

Składniki

  • Soczewica czerwona - 1 szklanka
  • Suszone pomidory z zalewy - 2 sztuki
  • Oliwki zielone - 10 sztuk
  • Zalewa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Pieprz cayenne - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukać zimną wodą, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 10 minut, a następnie osączyć na sitku.

  2. Pomidory i oliwki pokroić, wymieszać z zalewą, octem oraz przyprawami. Dodać lekko przestudzoną soczewicę i zblendować wszystkie składniki. Masa nie musi być jednolita, kawałki oliwek i suszonych pomidorów urozmaicają konsystencję pasty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń