Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba jest idealna, ma mało kalorii, śmiało możne zastąpić masło i margarynę. Jest zdrowa, ma dużo witaminy A. Bardzo wydajna. Szukałam czegoś innego aby obniżyć cukier i cholesterol u męża. Zaczęło się od eksperymentowania a teraz wszyscy ją uwielbiamy.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4293
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34276
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1942
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113688
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4293
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34276
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1942
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113688
Składniki
Dynię przekroić na pół, wyjąć łyżką pestki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika 180 stopni na około godzinę, aż dynia będzie miękka. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec razem z dynią około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.
Po upieczeniu zostawić warzywa, aby delikatnie ostygły. Pozostały miąższ dyni wyjąć łyżką i przełożyć do miski. Z papryki zdjąć skórkę i przełożyć do dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować blenderem aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku chilli, solą himalajską z młynka i pieprzem świeżo mielonym. Gotowe. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Pasta ma piękny kolor :)) pastę tahini kupiłam w Lidlu niedroga Pestki z dyni nie wyrzucać zrobimy z nich przekąskę ale o tym w nowym przepisie.