Do góry

Dodatki Przepis na:

Pita (Chlebek pita)

Pita (Chlebek pita)

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 14860

Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 (250g)
  • Drożdże suszone (1-2 łyżeczki)
  • Woda (150ml)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej (2-3 łyżki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu:
    1. W wodzie (100ml) rozpuścić drożdże.
    2. Wlać do maki (100g).
    3. Garować ok. 1-1,5 godz.

  2. Przygotowanie ciasta właściwego:
    4. Do zaczynu (ok. 200g) wsypać 150 g mąki i dodać soli oraz oleju.
    5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania.

  3. 6. Podzielić na 4 części po ok. 100g.

  4. 7. Każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 10-15 cm.

  5. 8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
    9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia).
    10. Wyjąć na ruszt do ostygnięcia.

  6. 11. Pity „puchną” w trakcie pieczenia więc możemy je naciąć i będziemy mieli kieszonkę.
    12. Można do środka włożyć np. kebap (Jak zrobić? Zapraszam do mojego przepisu: Kebap domowy z pitą).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń