Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone podgardle jest idealne jako dodatek do usmażenia na nim jajecznicy, do zup takich jak kapuśniak, grochówka czy fasolówka. Polecam.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 102
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 61
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 102
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 61
Składniki
Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni (garnka), Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony solą.
Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w soli która jest na nich.
Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy czosnkiem. Robimy pętelki do zawieszania z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia.
Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone, uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.
Idealne jako dodatek do niektórych zup w postaci usmażonych skwarek, jak i do usmażenia na nich dobrej jajecznicy. Smacznego!!!