Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone podgardle jest idealne jako dodatek do usmażenia na nim jajecznicy, do zup takich jak kapuśniak, grochówka czy fasolówka. Polecam.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1474
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 997
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1474
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 997
Składniki
Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni (garnka), Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony solą.
Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w soli która jest na nich.
Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy czosnkiem. Robimy pętelki do zawieszania z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia.
Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone, uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.
Idealne jako dodatek do niektórych zup w postaci usmażonych skwarek, jak i do usmażenia na nich dobrej jajecznicy. Smacznego!!!