Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone podgardle jest idealne jako dodatek do usmażenia na nim jajecznicy, do zup takich jak kapuśniak, grochówka czy fasolówka. Polecam.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 108
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 108
Składniki
Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni (garnka), Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony solą.
Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w soli która jest na nich.
Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy czosnkiem. Robimy pętelki do zawieszania z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia.
Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone, uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.
Idealne jako dodatek do niektórych zup w postaci usmażonych skwarek, jak i do usmażenia na nich dobrej jajecznicy. Smacznego!!!