Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone podgardle jest idealne jako dodatek do usmażenia na nim jajecznicy, do zup takich jak kapuśniak, grochówka czy fasolówka. Polecam.
Super zapas na zimę do sałatek i nie tylko.
Odsłon: 1580
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 5359
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 254
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 310
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1787
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 5359
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 254
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 310
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1787
Składniki
Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni (garnka), Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony solą.
Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w soli która jest na nich.
Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy czosnkiem. Robimy pętelki do zawieszania z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia.
Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone, uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.
Idealne jako dodatek do niektórych zup w postaci usmażonych skwarek, jak i do usmażenia na nich dobrej jajecznicy. Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Śledzie kiszone
Dodatki
Sos winegret w kilku wariantach
Dodatki
Sos do kurczaka z ryżem
Dodatki
Sos tysiąca wysp
Śledzie kiszone
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie podda...
Odsłon: 189
Sos winegret w kilku wariantach
Sezon na lekkie sałatki w pełni, w których używamy lekkie sosy. Polecam zatem...
Odsłon: 150