Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml każdy. Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej- 4 g.
Powidła śliwkowe na rauszu
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 2 średnie cytryny
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 2 średnie cytryny
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )
Etapy przygotowania
Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 114
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2931
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 114
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2931
Składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 2 średnie cytryny
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )
Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.
Fajny pomysł - czy takie powidła "rozgrzewają" w chłodne zimowe dni ?