Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 115
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 115
Składniki
Wsypuję do miski mąkę całe kilo. Z całości odbieram 1 szklankę, którą zastępuję inną mąką w zależności od tego na jaki chleb mam ochotę np. orkiszową. Dodaję zakwas, pokruszone w palcach drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiam 10 minut ręką albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Przekładam chleb do dwóch keksówek wcześniej nasmarowanych olejem i zostawiam na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 250 stopni i wkładam chleb do środka. W tej temperaturze piekę 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyciągam chleb, wyrzucam go z foremek i dopiekam 10 minut w 200 stopniach. Jest przepyszny a jak pachnie w domu. Smacznego!