Do góry

Dodatki Przepis na:

Prosty i pyszny chleb na zakwasie

Prosty i pyszny chleb na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 4541

Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej 650 ( można odebrać 1 szkl. i zastąpić ją jakąś inną żytnią, orkiszową itd.)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. aktywnego zakwasu
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżka soli
  • 800 ml wody letniej
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wsypuję do miski mąkę całe kilo. Z całości odbieram 1 szklankę, którą zastępuję inną mąką w zależności od tego na jaki chleb mam ochotę np. orkiszową. Dodaję zakwas, pokruszone w palcach drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiam 10 minut ręką albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

  2. Przekładam chleb do dwóch keksówek wcześniej nasmarowanych olejem i zostawiam na 2 godz. do wyrośnięcia.

  3. Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 250 stopni i wkładam chleb do środka. W tej temperaturze piekę 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyciągam chleb, wyrzucam go z foremek i dopiekam 10 minut w 200 stopniach. Jest przepyszny a jak pachnie w domu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń