Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak śniadaniowy w słoiczkach, smakuje jak konserwa z PRLu o tej samej nazwie. Z przepisu wyszło 6 słoiczków 350 ml. Polecam.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112900
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 197
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 456
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 439
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 791
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112900
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 197
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 456
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 439
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 791
Składniki
Mięso myjemy i kroimy w kostkę 3 cm, mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa rozdrabniamy na sitku 10 mm, dodajemy wodę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do momentu kleistości mięsa.
W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, osuszamy. Gotowym farszem napełniamy słoiczki.
Zakręcamy dekielki.
Na dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą wodą tak żeby dekielki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą, pasteryzujemy. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!