Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada boczkowa.

Rolada boczkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2848

Dodano:

Odsłon: 2687

Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie surowego boczku. Po upieczeniu jest soczysty i smaczny.

Składniki

  • 800 -1000 g surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • olej do posmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada boczkowa.

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól i majeranek, wymieszać.

  2. Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami z każdej strony, zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem . Włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy boczek dobrze przejdzie przyprawami.

  3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i włożyć przygotowany boczek. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół i piec boczek 1 -1,5 godz. Boczek trzeba polewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem, aby nie był suchy. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń