Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze ugotowany ryż jest podstawą udanego sushi. To od specjalnego ryżu do sushi zależy, smak i konstystencja całej potrawy. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, aby był idealny, zaprszam do wypróbowania przepisu.
Przygotowanie ryżu do sushi rozpoczynamy od od dokładnego wypłukania ryżu. Do miski wsypujemy ryż zalewamy go zimną wodą i kilkakrotnie płuczemy dłonią aby pozbyć się z ryżu skrobi, czynność tę powtarzamy do momentu aż woda będzie przezroczysta, ja płukałam ryż 5 razy.
Wypłukany ryż dokładnie odsączamy z nadmiaru wody na sitku, po czym wsypujemy do garnka zalewamy zimną wodą w ilości 1: 1,5 ( u mnie jedna szklanka ryżu na półtorej szklanki wody ). Garnek stawiamy na największym ogniu, przykrywamy pokrywką, całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ryż około 12 -15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki ani nie mieszamy ryżu.
Po tym czasie garnek z ryżem zdejmujemy z ognia i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem.
Ugotowany ryż przekładamy do miski i polewamy go zaprawą do sushi ja użyłam gotowej zaprawy ale można również zrobić własną zaprawę z 3 łyżek octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczek cukru, wszystko mieszamy do rozpuszczenia się składników. Ryż delikatnie łączymy z zaprawą łyżką, tak aby nie uszkodzić delikatnych ziarenek. Tak przygotowany ryż odstawiamy do wystudzenia, po czym przygotowujemy sushi.
pyszne i sycące
Odsłon: 20474
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 582
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 52
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 582
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 52
Składniki
Przygotowanie ryżu do sushi rozpoczynamy od od dokładnego wypłukania ryżu. Do miski wsypujemy ryż zalewamy go zimną wodą i kilkakrotnie płuczemy dłonią aby pozbyć się z ryżu skrobi, czynność tę powtarzamy do momentu aż woda będzie przezroczysta, ja płukałam ryż 5 razy.
Wypłukany ryż dokładnie odsączamy z nadmiaru wody na sitku, po czym wsypujemy do garnka zalewamy zimną wodą w ilości 1: 1,5 ( u mnie jedna szklanka ryżu na półtorej szklanki wody ). Garnek stawiamy na największym ogniu, przykrywamy pokrywką, całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ryż około 12 -15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki ani nie mieszamy ryżu. Po tym czasie garnek z ryżem zdejmujemy z ognia i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem.
Ugotowany ryż przekładamy do miski i polewamy go zaprawą do sushi ja użyłam gotowej zaprawy ale można również zrobić własną zaprawę z 3 łyżek octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczek cukru, wszystko mieszamy do rozpuszczenia się składników. Ryż delikatnie łączymy z zaprawą łyżką, tak aby nie uszkodzić delikatnych ziarenek. Tak przygotowany ryż odstawiamy do wystudzenia, po czym przygotowujemy sushi.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Wędzonka wieprzowa.
Dodatki
Kapusta czerwona zasmażana
Dodatki
Ciapkapusta
Dodatki
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Wędzonka wieprzowa.
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 11
Kapusta czerwona zasmażana
Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...
Odsłon: 184