Do góry

Dodatki Przepis na:

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 296

Dobrze ugotowany ryż jest podstawą udanego sushi. To od specjalnego ryżu do sushi zależy, smak i konstystencja całej potrawy. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić sushi w domu, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, aby był idealny, zaprszam do wypróbowania przepisu. 

Składniki

  • 1 szklanka suchego ryżu do sushi (  szklanka 250 ml )
  • 1,5 szklanki zimnej wody (  szklanka 250 ml ) + woda do płukania ryżu
  • 3 łyżki gotowej zaprawy do ryżu ( lub 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru )
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryż do sushi

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ryżu do sushi rozpoczynamy od od dokładnego wypłukania ryżu. Do miski wsypujemy ryż zalewamy go zimną wodą i kilkakrotnie płuczemy dłonią aby pozbyć się z ryżu skrobi, czynność tę powtarzamy do momentu aż woda będzie przezroczysta, ja płukałam ryż 5 razy.

  2. Wypłukany ryż dokładnie odsączamy z nadmiaru wody na sitku, po czym wsypujemy do garnka zalewamy zimną wodą w ilości 1: 1,5 ( u mnie jedna szklanka ryżu na półtorej szklanki wody ). Garnek stawiamy na największym ogniu, przykrywamy pokrywką, całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ryż około 12 -15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki ani nie mieszamy ryżu.

    Po tym czasie garnek z ryżem zdejmujemy z ognia i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem.

  3. Ugotowany ryż przekładamy do miski i polewamy go zaprawą do sushi ja użyłam gotowej zaprawy ale można również zrobić własną zaprawę z 3 łyżek octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczek cukru, wszystko mieszamy do rozpuszczenia się składników. Ryż delikatnie łączymy z zaprawą łyżką, tak aby nie uszkodzić delikatnych ziarenek. Tak przygotowany ryż odstawiamy do wystudzenia, po czym przygotowujemy sushi.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sushi_pan 24 czerwca Coś wspaniałego :) z checią ugotuje :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń