Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny biały salceson wiejski zrobiony z golonki wieprzowej tylnej i policzków wieprzowych z dodatkiem kawałków mięsa pochodzących z obróbki szynek i schabu, idealny na kanapki.
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4542
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 17
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4542
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 17
Składniki
Z golonki wycinamy kość, oddzielamy mięso od skóry. Mięsa płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do ich miękkości.
Ugotowane mięsa studzimy.
W czasie w którym studzi się ugotowane mięso moczymy i płuczemy kątnicę wieprzową.
Ostudzone mięso z golonki jak i policzki wieprzowe kroimy w grubsze kawałki a skóry z golonki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone drobno skóry rozgniatamy w dłoniach do momentu aż skórki puszczą dużo kleju. Rozgniecione skóry dodajemy do mięsa pokrojonego w grubsze kawałki.
Dodajemy wszystkie suche przyprawy i mieszamy. Podczas mieszania dodajemy 2 szklanki wywaru z gotowania mięs. Próbujemy smak farszu, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kątnicę wieprzową, zawiązujemy przędzą wędliniarską.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza około 120 minut do osiągnięcia w środku salcesonu temperatury 68-70 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia studzimy salceson w zimnej wodzie 10 minut.
Osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kładziemy salceson na deskę, przyciskamy drugą deseczką lub talerzem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tak ostudzony salceson kroimy w plastry i konsumujemy.
Smacznego!!!