Do góry

Dodatki Przepis na:

Salceson wiejski, biały.

Salceson wiejski, biały.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1651 Ocena: 24459

Dodano:

Odsłon: 11495

Bardzo smaczny biały salceson wiejski zrobiony z golonki wieprzowej tylnej i policzków wieprzowych z dodatkiem kawałków mięsa pochodzących z obróbki szynek i schabu, idealny na kanapki.

Składniki

  • Golonka wieprzowa tylna bez kości 80 dag
  • ścinki mięsa od szynki i schabu 70 dag
  • policzki wieprzowe 7 szt. 50 dag
  • kątnica wieprzowa 1 szt.
  • Przyprawy:
  • sól 30 g
  • majeranek 2-3 łyżki stołowe
  • kminek mielony 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Salceson wiejski, biały.

Przygotowanie

  1. Z golonki wycinamy kość, oddzielamy mięso od skóry. Mięsa płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do ich miękkości.

  2. Ugotowane mięsa studzimy.

  3. W czasie w którym studzi się ugotowane mięso moczymy i płuczemy kątnicę wieprzową.

  4. Ostudzone mięso z golonki jak i policzki wieprzowe kroimy w grubsze kawałki a skóry z golonki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone drobno skóry rozgniatamy w dłoniach do momentu aż skórki puszczą dużo kleju. Rozgniecione skóry dodajemy do mięsa pokrojonego w grubsze kawałki.

  5. Dodajemy wszystkie suche przyprawy i mieszamy. Podczas mieszania dodajemy 2 szklanki wywaru z gotowania mięs. Próbujemy smak farszu, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  6. Tak przygotowanym farszem napełniamy kątnicę wieprzową, zawiązujemy przędzą wędliniarską.

  7. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza około 120 minut do osiągnięcia w środku salcesonu temperatury 68-70 stopni Celsjusza.

  8. Po procesie parzenia studzimy salceson w zimnej wodzie 10 minut.

  9. Osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kładziemy salceson na deskę, przyciskamy drugą deseczką lub talerzem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  10. Tak ostudzony salceson kroimy w plastry i konsumujemy.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 listopada 2017 Mój mąż aż mlaszcze. Po Twoim "salcesonie wieprzowym", który jest super czas na ten. Jutro idę do zaprzyjaźnionego rzeźnika i składam zamówienie na policzki i kątnice. Jak zrobię to się pochwalę. No, nie wiem czy dziękować za przepis. Ale dzięki- wielkie dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 31 października 2017 widok bajeczny :) ja też chętnie wpadnę na degustację(jak to piszę to mi ślinka leci) pozdrawiam :)))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 31 października 2017 ale bym sobie kanapeczkę z takim salcesonem zjadła ;) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń