Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec z fasoli

Przepis dnia 2021-05-11
Smalec z fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 4935

Dzisiaj coś bardziej dietetycznego... po wyglądzie smalec... smak zbliżony, ale o niebo zdrowszy i fit, bez grama mięsa, za to z jabłkiem i prażonym słonecznikiem, bardzo smaczne... nawet mój mąż mięsożerca się zajadał :-) Polecam spróbować nawet tym wątpiącym... nie pożałujecie :-) 15 minut wystarczy, żeby delektować się pysznym smalczykiem.

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli 400 g (240 g po odcieku)
  • 1 mniejsza cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół jabłka
  • garść łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smalec z fasoli

Przygotowanie

  1. Fasolę wylać na sitko, następnie ją zblendować lub rozgnieść widelcem. Cebulę drobniutko pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na małym palniku do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, dodać jabłka i dalej smażyć kilka minut. Na koniec wsypać majeranek według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać i całość przełożyć do fasoli.

  2. Na tej samej patelni uprażyć słonecznik i przełożyć do miski z fasolą i resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

    Gotowe! Do tego świeża bułeczka i mamy pyszny posiłek.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń