Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Solanki
  • Dodatki
  • Przepis na

Solanki

23.07.2014 Odsłon: 14614
5.0 (29 oceny)

Przepis dnia: 25-07-2014

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Europa112
Europa112

Pieczywo niosące zapach minionych lat.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Śniadania Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Taka rolada doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Proste, dostępne...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 2364

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Ciasta

Ciasteczka z wróżbą

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciastka

Odsłon: 8161

do 60 min 60 min
15

Przepis dnia

ciacho50
ciacho50
Ciasta

Sernik z mlekiem kokosowym

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Boże Narodzenie
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 69135

do 30 min 30 min
85
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 12927

do 60 min 60 min
22
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5022

do 30 min 30 min
39
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 419369

do 60 min 60 min
1147
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Śniadania Rolada serowa ze szpinakiem, twarożkiem z migdałami i łososiem

Taka rolada doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Proste, dostępne...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 2364

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Ciasta

Ciasteczka z wróżbą

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciastka

Odsłon: 8161

do 60 min 60 min
15

Przepis dnia

ciacho50
ciacho50
Ciasta

Sernik z mlekiem kokosowym

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Boże Narodzenie
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 69135

do 30 min 30 min
85
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 12927

do 60 min 60 min
22
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5022

do 30 min 30 min
39
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 419369

do 60 min 60 min
1147
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Solanki
Autor:
Europa112
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
  • 1 plaska łyżeczka drozdzy suchych,albo 40 g świeżych
  • DO POSMAROWANIA PRZED ZAWINIECIEM:
  • 1 łyżka oleju
  • DO POSMAROWANIA PRZED PIECZENIEM:
  • 1 białko
  • sól morska, kminek
Sposób przygotowania:
1

Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objetosci)

2

Ciasto po wyrośnięciu podzieliś na 2 lub 3 części (w zależności ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkowac na okrągłe placki grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, ze solanki maja być proste.

3

Wyłożyć na blaszkę i odstawić do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morska (ewentualnie kminkiem). Piec w 250 st. C do zezłocenia. Autorem przepisu jest między innymi Karina Cashel z forum Cin cin http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29918&hl=solanki

4

PS. Jeszcze jeden bardzo ciekawy przepis na solanki podał Smok Miluś z tego samego żródła: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1539 Składniki: (na 24 rogaliki) 300 ml piwa 25 g oleju słonecznikowego 30 g miodu 9 g soli 14 g kminku 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 50 g kaszy manny (ang. semolina) 6 g (suchych) drożdży trochę (1 łyżeczka) gruboziarnistej soli morskiej do posypania - jak kto ma Przygotowanie i wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do maszyny (jak kto ma), ustawić na wyrabianie ciasta (około 90 minut) i nacisnąć guziczek. (Jak kto jeszcze nie ma maszyny, to niech jak najszybciej sobie kupi i zrobi jak wyżej, bo to strasznie wygodne). Co jeszcze nie masz maszyny? No dobrze: wymieszaj wszystkie składniki, wyrób dobrze ciasto, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60-70 minut czyli aż podwoi swoją objętość). Ciasto wyciągnąć, podzielić na 3 równe części i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Wyłożyć pergaminem*3 2 lub 3 blaszki (ilość zależy od ich wielkości i jednorazowego apetytu) Na stolnicy posypanej mąką kolejno rozwałkować każdą z części ciasta na koło o średnicy 20-25 cm, pociąć na 8 jak najrówniejszych wycinków (4 razy na pół przez środek). Całkiem zgrabnie tnie się nożem do pizzy - chyba dlatego, że to też kółko. Każdy z wycinków zwinąć od cięciwy do środka, przełożyć na papier wąskim koniuszkiem pod spód. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępów między rogalikami, żeby się nie pozrastały. Jak kto ma dużą blachę, to rogalikom można nadać kształt sierpa księżyca. Blaszki przykryć szczelnie folią spożywczą*4, posmarowaną lub spryskaną olejem, co ułatwi odklejenie folii od rogalików i przyklejenie jej brzegów do papieru; wstawić do lodówki. Rano wyciągnąć rogaliki z lodówki, przeciągnąć z papierem zdecydowanym ruchem na kamień (jak kto ma) i wstawić przykryte folią do ogrzanego piekarnika (40°C) na 30-40 minut (krócej po 2 nocach spędzonych w lodówce) Gdy podwoją swoją objętość wyjąć, spryskać wodą i posypać gruboziarnistą solą morską. Piec w temperaturze 200°C 15-20 minut aż skórka nabierze złocisto-brązowego koloru. Wyciągnąć na siatkę do studzenia pieczywa (jak kto ma) i po kilku minutach można je już podać. Uwagi: Można je również piec w wersji na wysoki połysk - zamiast spryskiwania wodą należy zastosować pędzlowanie roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem (efekt niesamowity, ale dla mnie trochę za pracochłonne, więc stosuję tylko na szczególne okazje). Jeśli uważasz, że 24 rogaliki to dla Ciebie za dużo, to podziel ciasto na 2 części zamiast 3 i zrób 16. icon_mrgreen.gif Może w to trudno uwierzyć, ale smak rogalików ściśle zależy od kształtu! Raz zdarzyło mi się, że prowadząc długą rozmowę telefoniczną (muszę w końcu sprawić sobie "zestaw nagłowny"), nie mogłem się zająć rogalikami, a ciasto rosło nadal. Gdy się zreflektowałem, było już za późno na wałkowanie i zawijanie itd., zatem włączyłem maszynę na pieczenie. Chlebek wprawdzie wyszedł pyszny, ale w porównaniu z rogalikami to już nie to samo... Jak kto ma na strychu takie cudo do cięcia ciasta, to zamiast kół można robić prostokąty i pociąć na trójkąty zamiast wycinków. icon_exclaim.gif Wszystkie składniki powinny mieć pokojową, a właściwie kuchenną temperaturę icon_wink.gif (szczególnie piwo, którego w ten sposób mniej pójdzie, bo kto lubi ciepłe piwo... )

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki