Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, kremowy sos beszamelowy to specjał kuchni francuskiej, gdzie podaje się go do ryb, białego mięsa czy gotowanych warzyw. Beszamel może też stanowić bazę innych sosów, np. chrzanowego. Na świecie zyskał popularność jako dodatek do zapiekanych potraw. Często wykorzystuje się sos beszamelowy do lazanii. Bazę sosu stanowią trzy składniki: mąka i masło (porcje o jednakowej wadze) oraz mleko (można zastąpić je częściowo słodką śmietaną), którego ilością wyregulujesz gęstość sosu. Beszamel jest bardzo łagodny w smaku, więc możesz go doprawić. Dobrze komponuje się z gałką muszkatołową. Zapiekając pod beszamelem takie dania, jak lazania, dodaj do sosu żółtka jaj.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Składniki
Roztop w rondelku (na średnim ogniu) masło i dodaj mąkę. Wymieszaj. Gdy powstanie jednolita zasmażka, zmniejsz moc palnika. Stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą) powstający sos. Następnie, nie przerywając mieszania, wlej śmietanę. W sosie nie powinny utworzyć się grudki mąki. Po kilku minutach powinien osiągnąć gładką, aksamitną, dość gęstą konsystencję (taką, jak gęsta śmietana).
Dopraw gotowy sos do smaku solą, białym pieprzem. Dodaj także gałkę muszkatołową. Ponownie dokładnie wymieszaj beszamel. Jeśli chcesz, aby zyskał bardziej wyrazisty smak, dodaj także inne przyprawy, np. pieprz ziołowy albo szczyptę chili.
Zdejmij rondelek z palnika. Dodaj do lekko przestudzonego sosu rozkłócone w niewielkiej ilości mleka żółtko. Możesz też wymieszać z beszamelem starty na tarce żółty ser.