Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden przepis na sos z grzybów suszonych, a drugi z grzybów świeżych. Zasadniczo się nie różnią ale suszone najlepiej zacząć dzień wcześniej.
Składniki
Jestem zwolennikiem jak najmniejszej liczby składników, żeby nie zagłuszały smaku grzybów.
Sos ze świeżych grzybów: Grzyby należy dokładnie wyczyścić i umyć (mycie wypłucze ziarnka piasku żeby nie zgrzytały w zębach :D). Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do złotej cebulki dorzucić pokrojone grzyby. Smażyć przez około 10 minut a następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić tylko solą i pieprzem. Na koniec do śmietany dodać odrobinę sosu, wymieszać i wylać na patelnię. Przy podaniu można posypać koperkiem ewentualnie natką pietruszki.
Sos z suszonych grzybów: Grzyby trzeba namoczyć najlepiej dzień wcześniej. Następnie odcedzić i drobno posiekać. Ja wody z grzybów nie wylewam, ona ma tyle smaku i zapachu, że byłby to grzech :P Na patelni podsmażam cebulkę i na zeszkloną wrzucam posiekane grzyby. Przez kilka minut smażę, a następnie podlewam wodą z namaczania i duszę do miękkości. Przyprawiam tylko solą i pieprzem. Do śmietany dolewam trochę sosu, mieszam i wylewam na patelnię. Przy podaniu posypuję koperkiem lub natką.
Smacznego!