Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś sos grzybowy z suszonych grzybów. Jest on jednym z podstawowych polskich smaków, charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Ale nie mniej popularny jest w innych słowiańskich tradycjach kulinarnych, a zwłaszcza w kuchniach: ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i rosyjskiej. Taki właśnie sos z suszonych grzybów przygotowuję najczęściej, niezależnie od pory roku, bo susz grzybowy zawsze mam w spiżarni. Już kiedyś ten sos pokazywałam na blogu, ale wówczas był „ukryty” we wpisie o kopytkach ziemniaczanych. Tym razem postanowiłam przedstawić go osobno, ponieważ zasługuje na osobny wpis. Na zdjęciu tytułowym pokazuję moje kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym. Naprawdę pyszne!
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 545
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 545
Składniki
Aby przygotować wywar na sos - kilka garści suszonych grzybów namocz w letniej wodzie, najlepiej na całą noc. A przynajmniej na 3-4 godziny. Wody powinno być około półtora litra, żeby po ugotowaniu uzyskać litr wywaru.
Następnego dnia ugotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Pamiętaj dodać dużą szczyptę soli!
Ugotowane grzyby odcedź na sicie, przelewając wywar do osobnego garnka – on właśnie będzie potrzebny do przygotowania sosu. W razie potrzeby uzupełnij wywar do objętości litra, dolewając nieco wody.
Na maśle podsmaż na złoto posiekaną cebulkę.
Dodaj mąkę i mieszając podsmaż ją trochę – tak, aby straciła surowy posmak.
Do zasmażki dodawaj po trochu zimny wywar grzybowy, mieszając intensywnie – aby nie zrobiły się grudki.
Po wlaniu całego wywaru zagotuj sos i utrzymuj w stanie lekkiego wrzenia przez 2-3 minuty. Dodaj do smaku sól, pieprz i ewentualnie odrobinę cukru. Na koniec dodaj posiekane grzybki, jeśli masz. Jeśli chcesz, możesz też dodać nieco śmietanki kremówki, która lekko zabiela sos i łagodzi jego smak. Ale to nie jest konieczne!
Podgrzej porządnie przed podaniem (bo sos możesz przygotować nawet już dzień lub dwa wcześniej i przechować w lodówce).
Jak i do czego podawać sos grzybowy? Hmmm, zawsze i do wszystkiego, a zwłaszcza do klusek, makaronu, kotletów, klopsów, rozmaitych mięs oraz potraw wegańskich. Bo sos grzybowy pasuje naprawdę do wszystkiego. Smacznego!