Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno znów przygotowałam fenomenalny wegański sos pieczeniowy Jamiego Olivera i bardzo chcę podzielić się z Tobą tym przepisem. Bo jest świetny i zadowala kubki smakowe wielu znanych mi osób. A historia jest taka, że odkąd definitywnie przestaliśmy jeść mięso (to było w 1994 roku, czyli wieki temu), to wiadomo – nie było na obiad pieczonego lub smażonego mięsa i pysznego sosu pieczeniowego. I choć zupełnie nie brakuje mi samego mięsa i jego smaku, to jednak pozostały pewne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest pyszny sos pieczeniowy, czyli pełen smaku, aromatu i umami sos do ziemniaczków, klusek, kopytek i pyz drożdżowych (czyli klusek na parze). Bo jeśli nie z sosem, to z czym je podać?
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Składniki
Uwaga - nie zawsze mam w domu porto, a wtedy używam po prostu dowolnego słodkiego i mocnego wina (malaga, madera, marsala), miodu pitnego albo nawet syropu owocowego. Oczywiście syrop jest domowej roboty.
Obierz cebule, wyszoruj marchewki (najlepiej nie obieraj, tylko usuń uszkodzenia), a następnie grubo posiekaj oba warzywa oraz łodygi selera i ewentualnie suszone grzyby.
Włóż składniki do dużego rondla i podsmażaj na średnim ogniu z odrobiną oliwy i wszystkimi ziołami. Smaż przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj porto i dżem, a następnie podgrzewaj przez kolejnych 5 minut, aż warzywa staną się lepkie i skarmelizowane.
Dodaj mąkę (wymieszaj i chwilkę podsmaż),
a następnie marmite (lub sos sojowy), koncentrat pomidorowy i ocet z czerwonego wina.
Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje i zredukuje się do konsystencji, którą lubisz.
Przelej sos pieczeniowy przez sito do innego garnka, wierzchem łyżki postaraj się przecisnąć cały ten cudowny smak. Sosu wyjdzie dość dużo z tej receptury, ale on idealnie nadaje się do zamrożenia, więc korzystaj.
Spróbuj i dopraw smak do perfekcji, ostudź sos do temperatury pokojowej, a następnie przelej nadmiar do dowolnych pojemników lub plastikowych torebek strunowych przeznaczonych do mrożenia i włóż do zamrażarki.
Po wyjęciu z zamrażarki i podgrzaniu sos pieczeniowy będzie od razu gotowy do spożycia na obiad i na wszystkie świąteczne okazje.
Pierwszy, dugi i trzeci raz przygotowałam wegański sos pieczeniowy bez dodatku pasty marmite, którą godnie zastępował sos sojowy. I to było pyszne! Ale ostatnio kupiłam wreszcie ten brakujący składnik i znów przyrządziłam sos Jamiego Olivera. I okazało się, że to jest petarda smaku, więc bardzo, bardzo polecam, zwłaszcza z marmite.
A na zdjęciu przedstawiam jedną z propozycji podania sosu. Warzywka na talerzu to czerwona kapusta kiszona z jabłkami oraz świąteczna czerwona kapusta przygotowana na ciepło, z sokiem pomarańczowym i żurawiną lub borówką. Oba przepisy już tu publikowałam, więc łatwo je znaleźć. Smacznego!