Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 865
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 814
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 468
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 865
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 814
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 468
Składniki
Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu. Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy. Również odsączamy z wody na sitku. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek( dwie spore garści ). Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.
Można zrobić tzatziki w innej wersji, równie smacznej, zastępując świeże ogórki małosolnymi. Sos będzie pyszny. Ogórków małosolnych nie odsączamy. Ogórki świeże należy posolić, chwilę odczekać i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Sos będzie gęsty, nie podejdzie wodą. Zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek, tak jak w oryginalnym przepisie.