Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas przygotowany na święta, pyszny i zdrowy. Przygotowuję go bardzo często, bo gdy tylko lato się kończy pijemy go systematycznie - to nasz PRIOBIOTYK. Jeden się kończy to już drugi się robi. Polecam
duży słój, nóż, garnek , łyżeczka, opcjonalnie gaza jałowa,
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1765
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1541
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1506
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1845
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1765
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1541
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1506
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1845
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić solą kamienną. Buraczki po umyciu, sparzyć, obrać i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakręcić lub zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni. Temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni może się wytwarzać pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany najlepiej codziennie przemieszać, gdy jest zakryty gazą to należy w razie potrzeby ją zmienić.
Zakwas odkładamy w ciepłe miejsce na 5 -7 dni. Po tym czasie gotowy do spożycia.