Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas przygotowany na święta, pyszny i zdrowy. Przygotowuję go bardzo często, bo gdy tylko lato się kończy pijemy go systematycznie - to nasz PRIOBIOTYK. Jeden się kończy to już drugi się robi. Polecam
duży słój, nóż, garnek , łyżeczka, opcjonalnie gaza jałowa,
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2272
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 308
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8072
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 779
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2272
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 308
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8072
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 779
Składniki
Wodę zagotować, wystudzić i posolić solą kamienną. Buraczki po umyciu, sparzyć, obrać i pokroić w plastry lub w mniejsze kawałki. Pokrojone buraki, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy włożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia, zalać przygotowaną solanką tak by wszystkie składniki były zakryte. Słoik zakręcić lub zakryć jałową gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni. Temperatura fermentacji to 18- 25 stopni C. czyli temperatura pokojowa. Na powierzchni może się wytwarzać pianka którą należy zdejmować drewnianą łyżką. Gotowy zakwas buraczany przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego Rada; Zakwas buraczany najlepiej codziennie przemieszać, gdy jest zakryty gazą to należy w razie potrzeby ją zmienić.
Zakwas odkładamy w ciepłe miejsce na 5 -7 dni. Po tym czasie gotowy do spożycia.