Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem maślany idealny do obłożenia tortu
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Składniki
Białka z cukrem umieszczamy w metalowej misce. Stawiamy ją nad gorącą kąpielą wodną. Zaczynamy ubijać mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej. Kontynuujemy ubijanie do momentu kiedy piana będzie sztywna, błyszcząca i całkowicie wystudzona. Teraz zaczynamy małymi porcjami powoli dodawać miękkie masło pokrojone na małe kawałki. W pewnym momencie masa może być nieco płynna, lub będzie wyglądać na zważoną, ale zupełnie się tym nie przejmujemy i kontynuujemy dodawanie masła. Ucieramy, aż masa będzie lekka,puszysta i gęsta. Teraz możemy dodać do niej dowolne dodatki smakowe np. ekstrakt waniliowy, czekoladę lub barwnik spożywczy. Gotową masę przechowujemy w lodówce do tygodnia lub mrozimy. Aby przygotować ją do użycia po wyjęciu z lodówki lub po rozmrożeniu, najpierw doprowadzamy ją do temperatury pokojowej. W tym momencie będzie wyglądała na zważoną, ale wystarczy przez chwilę ubijać ją mikserem, a wróci do swojego poprzedniego stanu.