Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z buraka jest tani, a przy tym niezwykle skuteczny, co potwierdzają doświadczenia kolejnych pokoleń. Niegdyś z jego pomocą leczono przede wszystkim anemię, obecnie znacznie częściej wykorzystywany jest jako remedium na dolegliwości związane z infekcjami typu drapanie w gardle czy suchy, męczący kaszel. Jest to znakomity zamiennik innych naturalnych sposobów na kaszel, np. opisanego ostatnio syropu z cebuli, którego smak nie wszyscy akceptują. O niezwykłych zdrowotnych właściwościach zwykłego buraka przeczytasz więcej na blogu, a tymczasem zróbmy z niego syrop!
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 194
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 709
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 41
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2223
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 194
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 709
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 41
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2223
Składniki
Sposób pierwszy: Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce (duże oczka) i włóż do słoika, przesypując 3-4 łyżkami cukru. To jest najprostsza i najtańsza wersja, ale cukier warto zastąpić dobrej jakości miodem (o „upłynnianiu” skrystalizowanego miodu przeczytasz na blogu).
Ubij wiórki z cukrem lub miodem, a już po upływie godziny w słoiku powinien pojawić się syrop z buraka.
Z chwili na chwilę zacznie go przybywać, a gdy całkiem przykryje tarte buraczki, należy go odcedzić, wlać do butelki i schować do lodówki.
Gotowy syrop z buraka można przechowywać w chłodzie przez kilka dni, ale świeży jest najbardziej skuteczny. Dlatego nie warto robić go na zapas, tylko każdego dnia przygotuj nową porcję.
Sposób drugi: Dużego buraka należy lekko wydrążyć i posypać wnętrze cukrem lub polać miodem. Po pewnym czasie warzywo samoistnie zacznie puszczać sok, podobnie jak to miało miejsce w przypadku syropu z selera, który opisałam ostatnio.
Sposób trzeci: Wyciśnij sok z buraka za pomocą wyciskarki lub sokowirówki i pomieszaj w proporcjach pół na pół z miodem. Szczegółowe dawkowanie znajdziesz na blogu, ale można syrop z buraka zażywać intuicyjnie. Jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla niemowląt i małych dzieci.