Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z buraka jest tani, a przy tym niezwykle skuteczny, co potwierdzają doświadczenia kolejnych pokoleń. Niegdyś z jego pomocą leczono przede wszystkim anemię, obecnie znacznie częściej wykorzystywany jest jako remedium na dolegliwości związane z infekcjami typu drapanie w gardle czy suchy, męczący kaszel. Jest to znakomity zamiennik innych naturalnych sposobów na kaszel, np. opisanego ostatnio syropu z cebuli, którego smak nie wszyscy akceptują. O niezwykłych zdrowotnych właściwościach zwykłego buraka przeczytasz więcej na blogu, a tymczasem zróbmy z niego syrop!
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1925
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101751
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6188
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1925
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101751
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6188
Składniki
Sposób pierwszy: Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce (duże oczka) i włóż do słoika, przesypując 3-4 łyżkami cukru. To jest najprostsza i najtańsza wersja, ale cukier warto zastąpić dobrej jakości miodem (o „upłynnianiu” skrystalizowanego miodu przeczytasz na blogu).
Ubij wiórki z cukrem lub miodem, a już po upływie godziny w słoiku powinien pojawić się syrop z buraka.
Z chwili na chwilę zacznie go przybywać, a gdy całkiem przykryje tarte buraczki, należy go odcedzić, wlać do butelki i schować do lodówki.
Gotowy syrop z buraka można przechowywać w chłodzie przez kilka dni, ale świeży jest najbardziej skuteczny. Dlatego nie warto robić go na zapas, tylko każdego dnia przygotuj nową porcję.
Sposób drugi: Dużego buraka należy lekko wydrążyć i posypać wnętrze cukrem lub polać miodem. Po pewnym czasie warzywo samoistnie zacznie puszczać sok, podobnie jak to miało miejsce w przypadku syropu z selera, który opisałam ostatnio.
Sposób trzeci: Wyciśnij sok z buraka za pomocą wyciskarki lub sokowirówki i pomieszaj w proporcjach pół na pół z miodem. Szczegółowe dawkowanie znajdziesz na blogu, ale można syrop z buraka zażywać intuicyjnie. Jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla niemowląt i małych dzieci.