Do góry

Dodatki Przepis na:

szynka parzona

szynka parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 5482

pyszna i soczysta domowa wędlina

Składniki

  • 2 szynki wieprzowe po około 1 kg
  • woda
  • jagody jałowcowe
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kolendra w ziarnach
  • majeranek
  • czosnek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
szynka parzona

Przygotowanie

  1. Szynki dokładnie myję i osuszam. Sznurkiem /z jakiegoś naturalnego tworzywa/ obwiązuję mięso, żeby się nie rozpadło podczas gotowania.
    W dużym garnku zagotowuję wodę i wsypuję wszystkie przyprawy.
    Wkładam obwiązane szynki do buzującej wody, żeby pory się pozamykały.

  2. Wiadomo, że jak wrzuci się tą zimną szynkę to temperatura wody szybko spadnie. Nakrywam garnek pokrywą i grzeję. Trzeba teraz przypilnować /najlepiej z jakimś termometrem/, żeby woda osiągnęła około 85 stopni Celsjusza. Nie zagotowuję już jej. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury - staram się ją utrzymać.
    Proces nazywa się bardziej parzeniem niż gotowaniem.

  3. Teraz parzenie mięsa odbywa się według zasady 1 godziny na 1 kilogram mięsa.
    Po upływie wskazanego czasu, termometrem /mięsną sondą/ sprawdzam temperaturę w środku kulki mięsnej. Jeżeli osiągnęła również te około 85 stopni to jesteśmy w domu.

  4. Zgodnie ze wskazówkami warsztatowymi, wyłączam palnik i trzymam szynki około 30 minut w ciepłej wodzie. Potem bardzo szybko wkładam kulki do bardzo zimnej wody, żeby jak najszybciej je schłodzić.
    I tu mała uwaga - kulki małe /takie, jak w moim przypadku/ można przetrzymać w wodzie z parzenia. Szynki duże powinno się schładzać po upływie zaledwie kilki minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń