Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy.
Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny.
Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!
;-D
Jejku już czasem brakuje pomysłów na obiad ale ja zawsze wymyślę coś z niczeg...
Odsłon: 506
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 591
Wyjątkowo pyszna, zdrowa i kolorowa pizza. Idealna na przyjęcia i na co dzień.
Odsłon: 15693
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 591
Wyjątkowo pyszna, zdrowa i kolorowa pizza. Idealna na przyjęcia i na co dzień.
Odsłon: 15693
Składniki
Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy.
Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny.
Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!
;-D
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1601
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2240