Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7700
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2903
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7700
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2903
Składniki
Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy.
Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny.
Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!
;-D