Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco! A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 248
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 368
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 398
Polecam.
Odsłon: 800
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 248
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 368
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 398
Polecam.
Odsłon: 800
Składniki
Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia. Z powodzeniem możemy przechowywać go w lodówce.
Smacznego :)