Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W polskiej tradycji w wigilię do barszczu czerwonego dodatkiem są uszka z grzybami. Polecamy ulepić je według naszego przepisu, w którym zamiast bułki tartej dajemy do farszu mielone orzechy włoskie. Uszka są doskonałe! Przepis pochodzi ze starego przedwojennego zeszytu babci Kseni.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 568
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 263
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 119
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 98
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12956
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 568
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 263
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 119
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 98
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12956
Składniki
Zarabiamy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy jajko i wlewamy olej. Łyżką mieszamy całość, aby mąka wchłonęła olej i żółtko. Zalewamy stopniowo mąkę posolonym wrzątkiem i mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto nieco ostygnie i będzie można je wyrabiać rękoma. Wyrabiamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy je odrobiną mąki i dalej wyrabiamy.
Gotowe ciasto przykrywamy miską lub ściereczką i dajemy mu odpocząć. Ciasto z tych proporcji, na wrzątku wychodzi zawsze. Jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje.
Wyrabiamy farsz. Grzyby moczymy dzień wcześniej w ciepłej wodzie. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie, w której się moczyły (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczypty soli). Ugotowane grzyby odcedzamy i dokładnie siekamy. Wodę po gotowaniu grzybów zachowujemy. Wykorzystamy ją do barszczu lub grzybowej. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oleju, łączymy z grzybami, orzechami, posiekaną natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt luźny, można dodać trochę bułki tartej. Farsz wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Lepimy uszka. Ciasto rozwałkowujemy cienko, jak na pierogi i kroimy nożem lub radełkiem na kwadraty o boku 4 cm – góra 5 cm. Nakładamy na każdy kwadrat farsz i sklejamy go w trójkąt. Dwa dolne boki trójkąta łączymy. Wychodzi nam małe uszko. Ulepione uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch możemy je wyciągać z garnka łyżką cedzakową i wykładać na uprzednio posmarowany olejem talerz. Nie będą się przyklejać do talerza. Uszka grzybowe z orzechami gotowe!