Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 33
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 15
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 65
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 142
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 93
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 33
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 15
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 65
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 142
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 93
Składniki
Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk.
Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni.
Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza.
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza.
Uwędzone po 2 godzinach.
Dno garnka po uwędzeniu.
Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Udanego wędzenia :)