Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Składniki
Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk.
Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni.
Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza.
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza.
Uwędzone po 2 godzinach.
Dno garnka po uwędzeniu.
Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Udanego wędzenia :)