Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 848
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1609
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14290
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 848
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1609
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14290
Składniki
Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk.
Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni.
Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza.
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza.
Uwędzone po 2 godzinach.
Dno garnka po uwędzeniu.
Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Udanego wędzenia :)