Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany zakwas starcza na kilka chlebów. Zakwas może posłużyć jako bezglutenowy.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Składniki
1 dzień - Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsypać 100 g mąki, dodać 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier. Wymieszać wyparzoną, drewnianą łyżką, a słoik przykryć bawełniana ściereczką. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Wieczorem wyparzoną drewnianą łyżką zamieszać zakwas i odstawić.
2 dzień - Rano dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
3 dzień - Dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
4 dzień - Zakwas jest gotowy – porowaty, kwaskowo pachnący i gotowy do użycia.
Nie wykorzystany zakwas przełożyć do mniejszego wyparzonego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Przez około miesiąc będzie zdatny do spożycia. W celu kolejnego użycia wyjąć go z lodówki, a gdy ociepli się, przelać do litrowego, wyparzonego słoika. Dodać 100 g wody gazowanej i 100 g mąki – i po kilku-kilkunastu godzinach będzie gotowy nowy zakwas. Smacznego.