Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas przygotować przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem żuru.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1155
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1155
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Do wyparzonego 1,5 l słoja wlać wodę, powoli wsypywać mąkę, mieszając. Mąka powinna namoknąć i opaść na dno. Włożyć lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać skórkę chleba, przyspieszy to fermentację. Przykryć i obwiązać gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, np. przy kuchence na której gotujemy lub przy kaloryferze. Najlepszą opcją będzie piec kaflowy, jeżeli jesteście w jego posiadaniu :)
W ciągu 2-3 dni powinna się odbyć burzliwa fermentacja, a do 7 dni zakwas powinien być gotowy. Należy wtedy rozlać go do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.
Zakwas można przechowywać przez około 2-3 tygodnie.