Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas przygotować przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem żuru.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7462
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2483
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70750
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7462
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2483
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70750
Składniki
Do wyparzonego 1,5 l słoja wlać wodę, powoli wsypywać mąkę, mieszając. Mąka powinna namoknąć i opaść na dno. Włożyć lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać skórkę chleba, przyspieszy to fermentację. Przykryć i obwiązać gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, np. przy kuchence na której gotujemy lub przy kaloryferze. Najlepszą opcją będzie piec kaflowy, jeżeli jesteście w jego posiadaniu :)
W ciągu 2-3 dni powinna się odbyć burzliwa fermentacja, a do 7 dni zakwas powinien być gotowy. Należy wtedy rozlać go do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.
Zakwas można przechowywać przez około 2-3 tygodnie.