Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiste jest, że każdy ma własny sposób na zrobienie zakwasu, ja również i postanowiłam, że podzielę się nim z Wami. Może ktoś akurat skorzysta, np. ktoś kto jeszcze nie mierzył się ze zrobieniem zakwasu, ale właśnie postanowił to zmienić. :))
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3090
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29332
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 164
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18726
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3090
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29332
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 164
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18726
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 743
Składniki
W szklanym naczyniu (u mnie słoik) rozmieszać wodę z mąką. Wrzucić przyprawy, obrany czosnek (każdy ząbek przekroić na połowę), skórkę z kromki chleba. Słoik przykryć ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego, związać sznureczkiem lub spiąć gumką. Odstawić na 3- 4 dni w dość ciepłe miejsce. Następnie zlać do buteleczki lub innego słoika i przechowywać w lodówce. Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowo- czosnkowy zapach.