Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiste jest, że każdy ma własny sposób na zrobienie zakwasu, ja również i postanowiłam, że podzielę się nim z Wami. Może ktoś akurat skorzysta, np. ktoś kto jeszcze nie mierzył się ze zrobieniem zakwasu, ale właśnie postanowił to zmienić. :))
...ale pyszny.
Odsłon: 706
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 362
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 160
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5134
...ale pyszny.
Odsłon: 706
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 362
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 160
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5134
Składniki
W szklanym naczyniu (u mnie słoik) rozmieszać wodę z mąką. Wrzucić przyprawy, obrany czosnek (każdy ząbek przekroić na połowę), skórkę z kromki chleba. Słoik przykryć ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego, związać sznureczkiem lub spiąć gumką. Odstawić na 3- 4 dni w dość ciepłe miejsce. Następnie zlać do buteleczki lub innego słoika i przechowywać w lodówce. Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowo- czosnkowy zapach.