Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1023
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2843
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38748
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1023
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2843
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38748
Składniki
Mąkę wsypać do miseczki, wlać wodę i dobrze wymieszać.
Przełożyć do wysokiego słoika i zakryć gazą lub folią spożywczą, w której trzeba zrobić dziurki. Zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 24 godziny.
Po 24 godzinach zakwas dokarmiamy 100 g mąki i 100 ml wody. Zostawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach czynność powtarzamy.
Na czwarty dzień zmniejszamy ilość mąki i wody 60g mąki i 60 ml wody. Na piąty dzień jeśli już zakwas bardzo dobrze pracuje - czyli wygląda tak jak na zdjęciu - można piec chlebek.
W zależności od ilości zużytego zakwasu, po upieczeniu chlebka dokarmiamy pozostały zakwas wg ilości jak powyżej. Jeśli zużyliśmy cały zakwas (więcej upieczonego chlebka) całą procedurę zaczynamy od początku.
Moja rada - zawsze niech zostanie trochę zakwasu - im starszy zakwas tym lepiej chlebek wyrasta. Jeśli pieczemy np. raz w tygodniu - zakwas można włożyć do lodówki - zatrzymujemy proces rośnięcia zakwasu. Przed pieczeniem chleba - dzień wcześniej wyciągamy zakwas, zostawiamy aby uzyskał temperaturę pokojową i dokarmiamy.