Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5446
Dodano: 20.08.2019
Odsłon: 1315
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej /taka starta cukinia powinna mieć ok. 40 dag/ i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie cukinię odciskamy z soków, które puściła.
Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o tych samych oczkach co cukinię i również odciskamy z soku. Ser żółty także ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, olej i bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Masę warzywną przekładamy do naczynia i wierzch również oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczmy godzinę. Następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

konhambos 20 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
swietny pomysl na cudowna zapiekanke. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 20 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pysznosci! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz