Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29021
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4140
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 834
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29021
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4140
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 834
Składniki
Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.