Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118495
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8549
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3151
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2341
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1628
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118495
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8549
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3151
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2341
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1628
Składniki
Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.