Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Składniki
Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.