Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1305
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36663
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3770
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 553
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2963
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1305
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36663
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3770
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 553
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2963
Składniki
Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.