Do góry

Dodatki Przepis na:

Zaprawa witaminowa do sałatek

Zaprawa witaminowa do sałatek

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 1812

Dodano:

Odsłon: 339

Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Reklama
Reklama
Zaprawa witaminowa do sałatek

Przygotowanie

  1. Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.

  2. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.

  3. Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu.
    Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń