Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3778
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 683
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3778
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 683
Składniki
Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.