Do góry

Dodatki Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z oliwkami

Ziemniaczana zapiekanka z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49655

Dodano:

Odsłon: 3487

Zapiekanka może być podana jako samodzielne danie, albo jako dodatek do potraw z ryb i delikatnych mięs.

Składniki

  • ziemniaki 60 dkg
  • zielone oliwki 10 dkg
  • cebula 2 szt
  • śmietana 18% 3- 4 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana zapiekanka z oliwkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek. Masło roztopić w naczyniu, w którym będziemy zapiekać ziemniaki, gdy będzie płynne, włożyć do naczynia pokrojone ziemniaki. Posypać solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podsmażoną cebulą. Całość zalać śmietaną utartą z żółtkiem. Oliwki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki zapiekać pod przykryciem przez 15 minut.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń