Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier kokosowy domowej roboty, taki trochę Malibu przyrządzany na naszej wódce, nie na rumie tak jak oryginalny. Receptura jest bardzo prosta. Likier wyborny. Możemy poczęstować nim gości, ale również dodać do wypieków i deserów.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Składniki
Wiórki kokosowe przesypujemy do słoika i zalewamy wódką. Zakręcamy słoik, umieszczamy go w lodówce na tydzień do trzech tygodni. Raz dziennie przez ten czas potrząsamy mocno słoikiem.
Po upływie tygodnia przecedzamy wiórki przez gęste sito. Odciskamy dobrze z alkoholu. Dla pewności przecedzamy powtórnie uzyskany płyn. Następnie łączymy naszą wódkę kokosową z mlekiem z puszki i niesłodzonym. Mieszamy całość, przelewamy do karafki i gotowe!
Nasze rady:
Wiórki nasączone alkoholem nadają się do ciast, możemy je zachować i użyć do pieczenia.