Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier kokosowy domowej roboty, taki trochę Malibu przyrządzany na naszej wódce, nie na rumie tak jak oryginalny. Receptura jest bardzo prosta. Likier wyborny. Możemy poczęstować nim gości, ale również dodać do wypieków i deserów.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15737
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15737
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Składniki
Wiórki kokosowe przesypujemy do słoika i zalewamy wódką. Zakręcamy słoik, umieszczamy go w lodówce na tydzień do trzech tygodni. Raz dziennie przez ten czas potrząsamy mocno słoikiem.
Po upływie tygodnia przecedzamy wiórki przez gęste sito. Odciskamy dobrze z alkoholu. Dla pewności przecedzamy powtórnie uzyskany płyn. Następnie łączymy naszą wódkę kokosową z mlekiem z puszki i niesłodzonym. Mieszamy całość, przelewamy do karafki i gotowe!
Nasze rady:
Wiórki nasączone alkoholem nadają się do ciast, możemy je zachować i użyć do pieczenia.