Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier kokosowy domowej roboty, taki trochę Malibu przyrządzany na naszej wódce, nie na rumie tak jak oryginalny. Receptura jest bardzo prosta. Likier wyborny. Możemy poczęstować nim gości, ale również dodać do wypieków i deserów.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 122
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 867
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2253
Królowa grilla :)
Odsłon: 1752
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 122
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 867
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2253
Królowa grilla :)
Odsłon: 1752
Składniki
Wiórki kokosowe przesypujemy do słoika i zalewamy wódką. Zakręcamy słoik, umieszczamy go w lodówce na tydzień do trzech tygodni. Raz dziennie przez ten czas potrząsamy mocno słoikiem.
Po upływie tygodnia przecedzamy wiórki przez gęste sito. Odciskamy dobrze z alkoholu. Dla pewności przecedzamy powtórnie uzyskany płyn. Następnie łączymy naszą wódkę kokosową z mlekiem z puszki i niesłodzonym. Mieszamy całość, przelewamy do karafki i gotowe!
Nasze rady:
Wiórki nasączone alkoholem nadają się do ciast, możemy je zachować i użyć do pieczenia.