Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbatki posiadają w sobie leczniczą moc, ponieważ oczyszczają nasz organizm z trujących substancji. Z każdego spaceru wracam zawsze z pękiem ziół, które suszę a następnie przechowuję z zamkniętych słoikach.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Składniki
Zioła zrywamy najlepiej daleko od ruchliwych ulic. . Nie myjemy, tylko obrywamy z gałązek i suszymy na ściereczce ale nie na słońcu, tylko w półcieniu. Można także suszyć w suszarkach elektrycznych. Po ususzeniu przechowujemy w szklanych, zamykanych naczyniach.
Herbatki pijemy zawsze ciepłe, małymi łyczkami , niesłodzone i między posiłkami.
Skrzyp: ---------- - pielęgnuje włosy i paznokcie -usuwa nadmiar moczanów w organizmie - działa rozkurczowo na drogi żółciowe -uszczelnia naczynia krwionośne -pielęgnuje cerę naczynkową -działa uspokajająco -skuteczny we wszelkich chorobach skórnych Liście malin: ----------------- - działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie - leczą nieżyty żołądka i jelit - łagodzą stany zapalne jamy ustnej i gardła - wspomagają pracę wątroby i woreczka żółciowego Piołun: ---------- - pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, zdęciach i zgadze - wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego **Ale nie można go pić zbyt długo. Nie podajemy go też dzieciom i kobietom w ciąży Pokrzywa: -------------- Jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. - oczyszcza krew - pomaga w chorobie reumatycznej - leczy anemię - wzmacnia wątrobę - pielęgnuje skórę i wzmacnia włosy