Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie znam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 940
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 278
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 940
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 278
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Składniki
Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a z powstałego imbirowego miąższu dobrze wycisnąć do słoika sok.
Sok z cytryn oraz miód również dodać do słoika. Całość wymieszać i odstawić na 48h do lodówki. Po 48h w słoiku są widoczne 3 warstwy.
Do butelki większej niż 0,5l przelewamy warstwę górną i połowę środkowej, dolewamy 0,5l wódki oraz "50" spirytusu. Całość mieszamy i odstawiamy na miesiąc
Rada : Aby otrzymać ładną klarowaną imbirówkę to po ok tygodniu przelewamy ją przez filtr do kawy lub przez lejek z wciśniętym kawałkiem waty. Sugestia: resztę zacieru z imbiru możemy dodawać do herbaty to przecież tylko imbir, sok z cytryny i miód :) Wystarczy ok. 1 łyżeczki na 1 litr herbaty