Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa z cynamonem i kakao

Kawa z cynamonem i kakao

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1252

Dodano:

Odsłon: 2597

Kawa, która doskonale nadaje się na poranny zastrzyk energii :-)

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka kawy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zwykłego kakao
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodką kawę)
  • mleko bez laktozy
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kawa z cynamonem i kakao

Przygotowanie

  1. Kawę, cynamon i kakao wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem do 4/5 wysokości naczynia.

  2. Po 2-3 minutach dolewamy mleko i ewentualnie oddajemy cukier brzozowy. Mieszamy i kawa gotowa jest do wypicia.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Tak przygotowana kawa jest doskonałym napojem na początek dnia. Zawartość kakao niweluje ubytek magnezu, który jest wypłukiwany z organizmu przez kawę, natomiast zawartość cynamonu obniża poziom cukru we krwi, który po zjedzeniu pysznego śniadaniu może być nieco zawyżony i powodować ospałość :-)

    Dodanie cukru brzozowego nie spowoduje podniesienia poziomu cukru we krwi, więc jest to napój również dla cukrzyków.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń