Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koktajl z arbuza i jeżyn"
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 220
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 132
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27979
Składniki
Arbuza obierz ze skóry, wyjmij wszystkie pestki. Rozgnieć go porządnie widelcem lub zmiksuj w blenderze.
Jeżyny (lub maliny) umyj. Połowę zostaw w całości, resztę również zmiksuj.
Schłodzony w lodówce gęsty jogurt naturalny (najlepiej typu bałkańskiego) wymieszaj z płynnym miodem na aksamitną masę.
Połowę całych owoców wrzuć do pękatej szklanki. Do połowy wlej mix jogurtowy.
W kruszarce rozdrobnij kostki lodu. Wymieszaj je z masą arbuzową i jeżynową, a następnie dolej do jogurtu.Wstaw koktajl na godzinę do lodówki. Podawaj z miętą.
Czas przygotowania: 15 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 10. Stopień trudności: łatwe.
Choć arbuz nie zawiera dużej ilości witamin i w 92% składa się z wody, to ma też cenne właściwości. Jest bogaty w przeciwutleniacze opóźniające proces starzenia i hamujące rozwój komórek nowotworowych.Źródło: Telemax