Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koktajl z truskawek i zsiadłego mleka"
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 142
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 88
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 195
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 142
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 88
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 195
Składniki
Truskawki umyj, a następnie oszypułkuj i osusz, np. lekko podrzucając na sicie.
Truskawki zmiksuj z jogurtem naturalnym, słodząc do smaku (w trakcie przygotowania możesz przerwać miksowanie i spróbować, czy koktajl jest dostatecznie słodki).
Po zmiksowaniu napój przelej do dużego naczynia, nakryj, po czym wstaw na kilka minut do lodówki, by go schłodzić.
Schłodzony koktajl ponalewaj do wysokich szklanek. Każdą porcję udekoruj listkami melisy lub mięty i całymi truskawkami (możesz też np. przekroić je na połówki wraz z szypułkami i ponadziewać na krawędzie szklanek). Od razu podaj.
Nie chcesz czekać, aż koktajl się schłodzi? Zmiksuj go z pokruszonym lodem.
Czas: 10 minut + chłodzenie; liczba porcji: 4.Źródło: Świat kobiety