Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koktajl z truskawek i zsiadłego mleka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Truskawki umyj, a następnie oszypułkuj i osusz, np. lekko podrzucając na sicie.
Truskawki zmiksuj z jogurtem naturalnym, słodząc do smaku (w trakcie przygotowania możesz przerwać miksowanie i spróbować, czy koktajl jest dostatecznie słodki).
Po zmiksowaniu napój przelej do dużego naczynia, nakryj, po czym wstaw na kilka minut do lodówki, by go schłodzić.
Schłodzony koktajl ponalewaj do wysokich szklanek. Każdą porcję udekoruj listkami melisy lub mięty i całymi truskawkami (możesz też np. przekroić je na połówki wraz z szypułkami i ponadziewać na krawędzie szklanek). Od razu podaj.
Nie chcesz czekać, aż koktajl się schłodzi? Zmiksuj go z pokruszonym lodem.
Czas: 10 minut + chłodzenie; liczba porcji: 4.Źródło: Świat kobiety