Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałabym Was zaproponować kompot z suszu. Taki kompot z suszonych owoców zawsze pojawia się na moim wigilijnym stole, a jego smak nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Możemy oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki suszonych owoców. Jeżeli jednak, tak jak ja, zdecydujecie się sami dobrać owoce i dodatki, to wzbogacicie smak kompotu o swoje ulubione aromaty. A oto moja propozycja:
Na początku wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka. Zalewam je gorącą wodą i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wtedy będę miała pewność, że mój kompot będzie esencjonalny i intensywny w smaku.
Garnek z kompotem stawiam na malutkim gazie i doprowadzam do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsypuję cukier, dodaję cynamon i goździki. Wszystko delikatnie mieszam i gotuję około pół godziny, aż owoce będą mięciutkie i słodkie.
Ja nie przecedzam kompotu z suszu. Podaję go na zimno, a gdy nalewam do szklanek, sporo owoców do nich wpada. Bardzo lubię wyjadać je później łyżeczką.
Oprócz niezwykłego smaku, kompot z suszu ma jeszcze jedną zaletę – wspomaga trawienie, co podczas świątecznego łasuchowania jest bardzo mile widziane :)
Smacznego!!!
Nie odpowiada ci smak wigilijnego kompotu z suszonych owoców? Mamy dla ciebie...
Odsłon: 1498
To szybka wersja kompotu truskawkowego, który możesz od razu dodać do obiadu...
Odsłon: 121
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 221
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 221
Składniki
Na początku wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka. Zalewam je gorącą wodą i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wtedy będę miała pewność, że mój kompot będzie esencjonalny i intensywny w smaku.
Garnek z kompotem stawiam na malutkim gazie i doprowadzam do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsypuję cukier, dodaję cynamon i goździki. Wszystko delikatnie mieszam i gotuję około pół godziny, aż owoce będą mięciutkie i słodkie.
Ja nie przecedzam kompotu z suszu. Podaję go na zimno, a gdy nalewam do szklanek, sporo owoców do nich wpada. Bardzo lubię wyjadać je później łyżeczką. Oprócz niezwykłego smaku, kompot z suszu ma jeszcze jedną zaletę – wspomaga trawienie, co podczas świątecznego łasuchowania jest bardzo mile widziane :) Smacznego!!!
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2652
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2260