Do góry

Napoje Przepis na:

Korzenny kompot jabłkowy

Przepis dnia 2016-12-28
Korzenny kompot jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3507

Dodano:

Odsłon: 608

Przed kilu laty zaczęłam znów gotować kompot z jabłek i pokochałam go za pyszny smak, prostotę przygotowania, taniość i dostępność dla wszystkich, a także za walory zdrowotne, a nawet rozgrzewające! Tak, rozgrzewające. Kompot zwykliśmy popijać dla ugaszenia pragnienia i ochłody latem, ale żeby pić go dla rozgrzewki? Tymczasem lekko kwaśny i lekko słodki korzenny kompot jabłkowy pity na gorąco doskonale rozgrzewa. Sprawdziliśmy to wielokrotnie!

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • około 2 litrów wody
  • 2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • ewentualnie kilka owoców kardamonu wraz z nasionkami
  • ewentualnie 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu, jeśli trzeba dosłodzić napój
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych (nie zapomnijcie wysuszyć obierek na herbatkę lub zrobić z nich zdrowy ocet). Kawałki jabłek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka.

  2. Dodajemy przyprawy korzenne i wodę (ilość wody jest właściwie dowolna, ale im więcej jej dodamy, tym mniej esencjonalny uzyskamy smak), zagotowujemy. Po kilku minutach gotowania próbujemy, czy trzeba dodać cukru. Jeśli owoce były dość słodkie, słodzić zwykle nie trzeba, a jeśli kwaśne – dodatek cukru (ewentualnie ksylitolu) będzie nieunikniony. Korzenny kompot jabłkowy nie ma być słodki, tylko raczej kwaskowy, ale nie powinien również „wykrzywiać twarzy”, bo wtedy nie zechcemy go pić, zwłaszcza dzieciom nie posmakuje…

  3. Kompot można popijać na zimno i na gorąco, a jeśli ugotujemy większą porcję, wystarczy gorący kompot wlać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia. Tak zabezpieczonego nie trzeba przechowywać w lodówce, ma trwałość przynajmniej kilku tygodni (gdyby jednak słoik się rozszczelnił – trzeba wypić natychmiast).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń