Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed kilu laty zaczęłam znów gotować kompot z jabłek i pokochałam go za pyszny smak, prostotę przygotowania, taniość i dostępność dla wszystkich, a także za walory zdrowotne, a nawet rozgrzewające! Tak, rozgrzewające. Kompot zwykliśmy popijać dla ugaszenia pragnienia i ochłody latem, ale żeby pić go dla rozgrzewki? Tymczasem lekko kwaśny i lekko słodki korzenny kompot jabłkowy pity na gorąco doskonale rozgrzewa. Sprawdziliśmy to wielokrotnie!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1357
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1357
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych (nie zapomnijcie wysuszyć obierek na herbatkę lub zrobić z nich zdrowy ocet). Kawałki jabłek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka.
Dodajemy przyprawy korzenne i wodę (ilość wody jest właściwie dowolna, ale im więcej jej dodamy, tym mniej esencjonalny uzyskamy smak), zagotowujemy. Po kilku minutach gotowania próbujemy, czy trzeba dodać cukru. Jeśli owoce były dość słodkie, słodzić zwykle nie trzeba, a jeśli kwaśne – dodatek cukru (ewentualnie ksylitolu) będzie nieunikniony. Korzenny kompot jabłkowy nie ma być słodki, tylko raczej kwaskowy, ale nie powinien również „wykrzywiać twarzy”, bo wtedy nie zechcemy go pić, zwłaszcza dzieciom nie posmakuje…
Kompot można popijać na zimno i na gorąco, a jeśli ugotujemy większą porcję, wystarczy gorący kompot wlać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia. Tak zabezpieczonego nie trzeba przechowywać w lodówce, ma trwałość przynajmniej kilku tygodni (gdyby jednak słoik się rozszczelnił – trzeba wypić natychmiast).