Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna nalewka do podania wymagającym gościom
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12548
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1420
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13580
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5726
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12548
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1420
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13580
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5726
Składniki
Porzeczki przebrać, oderwać od gałązek, opłukać, osączyć na sitku (bardzo ułatwimy sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, "przejedziemy" widelcem wzdłuż gałązki). Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (owoce powinny być całkowicie przykryte). Dodać cukier, cynamon i goździki, gotować 2 minuty, ostudzić.
Drożdże rozetrzeć na pienistą masę (można dodać łyżeczkę cukru), połączyć z letnim płynem. Przykryć, odstawić na minimum 12 godzin.
Następnego dnia przecedzić płyn przez gęste sitko lub przez gazę. Dodać rum i rodzynki, wymieszać. Gotowy kwas rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na co najmniej 48 godzin.