Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna nalewka do podania wymagającym gościom
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 305
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2673
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 305
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2673
Składniki
Porzeczki przebrać, oderwać od gałązek, opłukać, osączyć na sitku (bardzo ułatwimy sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, "przejedziemy" widelcem wzdłuż gałązki). Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (owoce powinny być całkowicie przykryte). Dodać cukier, cynamon i goździki, gotować 2 minuty, ostudzić.
Drożdże rozetrzeć na pienistą masę (można dodać łyżeczkę cukru), połączyć z letnim płynem. Przykryć, odstawić na minimum 12 godzin.
Następnego dnia przecedzić płyn przez gęste sitko lub przez gazę. Dodać rum i rodzynki, wymieszać. Gotowy kwas rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na co najmniej 48 godzin.