Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna nalewka do podania wymagającym gościom
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5438
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1800
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5354
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1857
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5438
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1800
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5354
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1857
Składniki
Porzeczki przebrać, oderwać od gałązek, opłukać, osączyć na sitku (bardzo ułatwimy sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, "przejedziemy" widelcem wzdłuż gałązki). Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (owoce powinny być całkowicie przykryte). Dodać cukier, cynamon i goździki, gotować 2 minuty, ostudzić.
Drożdże rozetrzeć na pienistą masę (można dodać łyżeczkę cukru), połączyć z letnim płynem. Przykryć, odstawić na minimum 12 godzin.
Następnego dnia przecedzić płyn przez gęste sitko lub przez gazę. Dodać rum i rodzynki, wymieszać. Gotowy kwas rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na co najmniej 48 godzin.