Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna nalewka do podania wymagającym gościom
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117877
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8303
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3086
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2021
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1493
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117877
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8303
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3086
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2021
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1493
Składniki
Porzeczki przebrać, oderwać od gałązek, opłukać, osączyć na sitku (bardzo ułatwimy sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, "przejedziemy" widelcem wzdłuż gałązki). Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (owoce powinny być całkowicie przykryte). Dodać cukier, cynamon i goździki, gotować 2 minuty, ostudzić.
Drożdże rozetrzeć na pienistą masę (można dodać łyżeczkę cukru), połączyć z letnim płynem. Przykryć, odstawić na minimum 12 godzin.
Następnego dnia przecedzić płyn przez gęste sitko lub przez gazę. Dodać rum i rodzynki, wymieszać. Gotowy kwas rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na co najmniej 48 godzin.